torek, 18. november 2008

Po dumač

Zakva ni prov, če človk po domač zavija? A ni prov lepo sm pa ke slišat enga k po domač špreha pa ga zarad tega ni prov nč sram? Tud to paše zravn k slovenskmo jezik. Pa rečte, d ni tko.

Sevede se čist razume, d je treba v šolah pa javn'h ustanovah lepo po knižn govort. Drgač je pa med vrstniki in v prostmu cajtu. Zakva b mogu človk pr'krivat od kod prhaja? Sm Gorenka in to tista čist taprava pa mi tega ni prov nč nerodn priznat. Zmer mi je blo čist zanimiv spoznat človeka k guvori v narečju. Spoznaš miljon novih izrazov pa še narežiš se. Pa naj bo to Štajerc, Primorc, Dolenc alpa bilo kej drujga. Prov simpatičn mi je k edn mal drgač zavija. Vsi se zagvišn navte strinal. V naš deželc se je globok zakoreninu prepričanje, d narečja niso neki s čimr bi se uhka človk hvalu. Men se pa to ne zdi prov, k menim, d so tud narečja velik deu naše kulture in bi jih mogl ohranjat in bit ponosn, d jih mamo. Če sam na primer skočmo mau u šole pogledat. Velik je takih otrok k pridejo iz različnih krajov Slovenije in se morjo matrat pa prikrivat svojo guvorico. Poj se pa kdaj zmotjo alpa zarečejo so pa hitr deležn kšnih posmehlivih vzdevkov in zaničvana- „lej ga en kmet“. Če ludje neb bli tko zaplankan, bi vedl d narečja nimajo čist nč opravt s kmet'vanjem. U končn faz pa tud če. Pa tko nam je všeč, če srečamo kšnga k je iz druge države pa govori drug jezk kt mi. Svojga jezika v drugačn oblik pa ne znamo sprejet. Sploh med nam mladim je velik nesprejemanja. Sej se človk kr boji d ga bojo kamenjal, če bo v trgovin namest solate suvato naroču. Alpa u gostiln namest kozarca hladnega piva in ocvrtega sira z zelenjavno prilogo, en gv'ž mr'zuga pira pa pohan s'r z zelenavo. Glih zard tega sm se pa odločiva, d bo ta člank napisan po domač, za vse tiste k se ne pustejo in se trudjo, d narečja neb izumrva in zginva iz našga jezika. Est uporablam gorenščino, k jo pač znam. So pa zlo dobrodošl in zaželen komentarji v vseh narečjih naše lube deželce pod Alpam. Dejte si duška in izrazte svoj mnene. Mam občutk d bo tola še blazn zanimiv brat.

2 komentarja:

Ditrich pravi ...

Sam tola s pa prou lpo napisava.. Se strinam, da ldje čist preveč ''lublanščino'' uporablajo.. Saj tkola duma uhka mal izklopmo misli pa se posvetimo naši, pravi, pristni gorenščini.

Bravo za prvu post, ejga! :)

cheri lady pravi ...

Bohlonej :)